Domowy chleb pełnoziarnisty – bez drożdży, bez zakwasu, bez mąki

No i okazuje się, że piekarz wcale nie musi mieć mąki na brodzie 🙂

Dość długo szukałam odpowiedniego pieczywa dla siebie. Osoby chore na kandydozę, tak jak ja, powinny ze swojej diety wykluczyć produkty zawierające drożdże i mąkę pszenną. Zazwyczaj w dobrych piekarniach i sklepach ekologicznych można kupić gotowe pieczywo, np. żytnie robione na zakwasie, ale przyznam, że powoli zaczęło mi ono bokiem wychodzić. Przejadłam się i tyle. Kombinowanie w domu z zakwasem raczej mi nie wychodziło, zaczęłam więc szukać w necie przepisów na chleb, który nie ma ani drożdży, ani zakwasu ani też mąki. Znalazłam go na mynewroots.org i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go lekko nie zmodyfikowała 😉

Od razu mała uwaga, szczególnie do osób trenujących. Jeśli do tej pory jedliście pieczywo białe, a teraz zdecydujecie się na takie pełnoziarniste, nie udawajcie się od razu na trening. Taka ilość ziaren potrafi nieźle zamieszać 😉

potrzebne składniki:

  • 1 szkl nasion słonecznika
  • 1/2 szkl lnu
  • 1,5 szkl płatków owsianych
  • 1,5 szkl wody
  • 2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki płatków sojowych
  • 4 łyżki nasion psyllium (babka płesznik, do kupienia w sklepach ekologicznych i w aptekach)
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka soli (użyłam himalajskiej)
  • 2 łyżki miodu (można użyć także syropu klonowego lub stewii)
  • 3 łyżki płynnego oleju kokosowego

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby ciasto porządnie nasiąkło. Przekładamy do silikonowej keksówki i wkładamy na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Pieczemy 20 min, po czym wyciągamy, wyciągamy z foremki, przewracamy bochenek do góry nogami, ponownie umieszczamy w formie i znów pieczemy, tym razem ok 30-40 min. w zależności od rodzaju piekarnika.

Przed pokrojeniem czekamy do całkowitego wystygnięcia (w przeciwnym razie chleb może się kruszyć).

Smacznego!

13 przemyśleń o “Domowy chleb pełnoziarnisty – bez drożdży, bez zakwasu, bez mąki

  1. [* Wtyczka WordPress Simple Firewall zaznaczyła ten komentarz jako „trash” ponieważ: Nieudany Test Bota GASP (pole wyboru). *]
    Zamiast platkow owsianych dalam make gryczana zobaczymy jutro co z tego wyjdzie… dziekuje za przepis..

  2. [* Wtyczka WordPress Simple Firewall zaznaczyła ten komentarz jako „trash” ponieważ: Nieudany Test Bota GASP (pole wyboru). *]
    Czy konieczne jest to przerwacanie chleba i ponowne pieczenie? pieczenie np.z termoobiegiem nie wystarczy?

  3. [* WordPress Simple Firewall plugin marked this comment as „trash”. Reason: Nieudany Test Bota GASP (pole wyboru) *]
    czy zamiast oleju kokosowego mozna dać inny??

  4. Witam
    Mam pytanko, czy siemie w opisie skadnikow oznacza, ze ma to byc pol szkanki zmielonego lnu czy chodzi o mąke lniana, czy o zwykle siemie lniane ?
    Pozdrawiam serdecznie i dzieki za fajny przepis… 😉

  5. Witam
    Co oznacza w opisie skladnikow na drugiej pozycji (pol szklanki lnu)czy jest to zwykle siemie lniane, len mielony ?
    Pozdrawiam serdecznie 😉

Dodaj komentarz