Jamie Oliver gotuje – zielone curry i sałatka kimchi z rzodkiewki

Zielone curry z fasolką szparagową, bez użycia sklepowej, gotowej pasty to propozycja obiadowa jaką znalazłam w książce Jamie Oliver „30 minut w kuchni”. Pikantna, syta, mocno aromatyczna i niesamowicie prosta i szybka w przygotowaniu. Śmiało mogę powiedzieć, że to jedno z najsmaczniejszych curry jakie do tej pory jadłam.

  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • kawałek papryczki chilli (ilość wedle uznania)
  • 2-3 liście limonki kaffir
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 1/2 pędu trawy cytrynowej
  • mały pęczek dymki (część zielona)
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 400 ml bulionu (drobiowy lub warzywny)
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 400 ml mleka kokosowego (patrzcie na skład!)
  • 1/2 limonki
  • sos sojowy do smaku

Do melaksera wrzucamy obrany ze skórki imbir, czosnek, chilli, liście limonki, kolendrę, zielone części dymki oraz trawę cytrynową. Miksujemy na pastę, dodając w trakcie olej sezamowy i oliwę.

Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry, dorzucamy fasolkę szparagową i wstrząśnięte mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż fasolka zmięknie pilnując, by się nie rozgotowała. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku sokiem z limonki (po wyciśnięciu soku, skórkę można wrzucić do garnka) i sosem sojowym.

zielone-curry2zielone curry, fot. Joanna Schrade

Czas na makaron:

  • brązowy makaron ryżowy
  • odrobina oleju sezamowego do skropienia
  • odrobina soku z cytryny do skropienia
  • sól do smaku

Makaron przekładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na ok 5-6 minut. Po upływie określonego czasu makaron porządnie odcedzamy, dodajemy olej sezamowy, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą. Całość mieszamy, porcjujemy do miseczek i zalewamy curry.

Kimchi. Tradycyjna przystawka kuchni koreańskiej, przygotowywana jest z kiszonych lub fermentowanych warzyw, głównie kapusty pekińskiej, rzepy i ogórka. Przyprawione warzywa moczone są przez całą noc w roztworze soli, następnie płukane, osuszane, nadziewana i odkładana na mniej więcej tydzień w celu fermentacji. To wersja klasyczna i dla cierpliwych. Wersję nowoczesną i zdecydowanie szybszą proponuje Jamie Oliver.

składniki na kimchi:

  • pęczek rzodkiewki
  • 1 czerwona cebula
  • 10-12 liści kapusty pekińskiej
  • mały pęczek kolendry
  • papryczka chilli (ilość wedle uznania)
  • ok 2-3 cm świeżego imbiru
  • 2 limonki
  • olej sezamowy
  • sól do smaku

Umyte rzodkiewki szatkujemy na tarce (grube oczka), cebulę i kapustę kroimy na cienkie paski. Dodajemy pokrojoną kolendrę , posiekany czosnek i chilli. Całość polewamy sokiem z limonki, olejem sezamowym, doprawiamy do smaku solą i dokładnie mieszamy.

kimchi1kimchi wg przepisu Jamiego Olivera, fot. Joanna Schrade

Tak przygotowane kimchi może być traktowane jako samodzielna sałatka lub dodatek do innych potraw, na przykład mięsnych czy rybnych.

Chcesz jak Jamie Oliver przygotować obiad w 30 minut? Spróbuj także czerwonego curry

 

 

 

Dodaj komentarz