Domowe pierogi z jagodami – przepis

Kiedy w niedzielne popołudnie wróciłam z blisko dwoma kilogramami jagód, wiedziałam, że pierwsze co zrobię to pierogi…
…15 minut w kuchni i gotowe!
składniki na ciasto do pierogów (na ok 30-35 szt):
  • mąka pszenna (2 szkl lub innej, jeśli jesteś na diecie wykluczającej)
  • wrząca woda (3/4 szkl)
  • szczypta soli
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)

pierogi z jagodami

  • jagody
Do mąki stopniowo dodajemy wrzącą wodę (mieszamy za pomocą widelca lub łyżki aby się nie oparzyć), sól, oliwę i mieszamy. Kiedy woda nieco ostygnie, wyrabiamy ciasto ręką, do czasu powstania jednolitej masy. Dzięki dodaniu oliwy, ciasto powinno być bardziej plastyczne. Stół co pewien czas oprószamy mąką, by ciasto się nie przykleiło. Powstałą „kulkę” dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na cienkie placki. Za pomocą szklanki wykrajamy kółka, do środka których wkładamy odpowiednią ilość jagód, palcami zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej wody na ok 4 minuty. Studzimy na sitku polewając zimną wodą (dzięki temu pierogi nie zlepią się ze sobą), przekładamy na talerz. Dodajemy jogurt naturalny i owoce.
Całej „brudnej roboty” można uniknąć, posługując się robotem kuchennym wyposażonym w miskę i mieszadła, w tym do mieszania ciast. Polecam! Dzięki temu, jedyne co trzeba zrobić, to wszystkie składniki wrzucić do miski, by po kilku minutach wyciągnąć idealne ciasto w kształcie kulki, bez brudzenia kuchni i rąk.
Lubisz pierogi? koniecznie spróbuj przepisu na pierogi z łososiem

2 przemyślenia o “Domowe pierogi z jagodami – przepis

Dodaj komentarz