Pesto z bazylii zna niemal każdy. Niezwykle prosty, bardzo zdrowy i nieziemsko smaczny dodatek do makaronów czy kanapek (świetne zamiast masła!). Gotowy produkt można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, ale można zrobić je samemu w domu i to wcale nie posiadając większych zdolności kulinarnych.
Dobre pesto może powstać niemal z każdego warzywa, dziś padło na brokuły.
składniki:
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1/2 szkl oliwy
- 1/3 szkl prażonych ziaren dyni (można zastąpić słonecznikiem)
- kilka łyżek soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Brokuła dzielimy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy ok 3-4 minut. Kiedy przestygnie przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody lub oliwy.
Co o tym myślisz?