Domowe pesto z brokuła

Pesto z bazylii zna niemal każdy. Niezwykle prosty, bardzo zdrowy i nieziemsko smaczny dodatek do makaronów czy kanapek (świetne zamiast masła!). Gotowy produkt można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, ale można zrobić je samemu w domu i to wcale nie posiadając większych zdolności kulinarnych.

Dobre pesto może powstać niemal z każdego warzywa, dziś padło na brokuły.

składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 szkl oliwy
  • 1/3 szkl prażonych ziaren dyni (można zastąpić słonecznikiem)
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Brokuła dzielimy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy ok 3-4 minut. Kiedy przestygnie przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę wody lub oliwy.

Dodaj komentarz