Idealna lekka pizza na cienkim, chrupiącym cieście z rukolą, szynką parmeńską i oliwą truflową

Jakiś czas temu, będąc ze znajomymi w Berlinie udaliśmy się do jednej z włoskich knajpek, w której podobno podają najlepszą pizzę w całym mieście. Jakimś wielkim pizzojadem raczej nigdy nie byłam, może dlatego, że w Polsce naprawdę trudno o porządną pizzę, na porządnym cienkim i chrupiącym cieście. Większość ciast jest albo za gruba, co sprawia, że czuje się samą bułę a nie składniki, albo też spody są gumowate i po prostu niejadalne. No ale tam, inny kraj, inne podejście do jedzenia, myślę sobie, spróbuję.

Wystrój knajpki nie powalał na kolana, ale dla mnie najważniejsze jest to, aby było czysto. I czysto było. No i pełno też było. Wszystkie stoliki zajęte, więc to już o czymś świadczy, tym bardziej, że mijane wcześniej knajpki świeciły pustkami. Kelner uprzedził nas, że na wolny stolik będziemy musieli poczekać. Nigdzie się nie spieszyliśmy, tak więc grzecznie czekaliśmy. Kiedy w końcu mogliśmy już usiąść, kelner,  Włoch z krwi i kości podał nam karty. Jak na włoską knajpę przystało, głównie pizze, makarony i sałatki. Każdy z nas, a było nas 10 osób, zamówił co innego, dzięki czemu mieliśmy okazję do spróbowania wielu wariacji. Ja skusiłam się na Pizza Alfonso, z mozarellą, carpaccio wołowym, świeżą rukolą i oliwą truflową. Odczekaliśmy swoje aż w końcu się doczekaliśmy. Tak idealnej, pysznej i chrupiącej pizzy nie jadłam w życiu!

Od tamtej pory kilka razy próbowałam w domu odtworzyć i wygląd i smak tamtej pizzy. Po wielu próbach w końcu się udało! Pyszne cieniutkie i chrupiące ciasto i ten smak…

pizza-rucola1

Pizza wcale nie musi być ciężka i obłożona kilogramem sera, pieczarek, cebuli, boczku i całej masy składników, które czujemy jeszcze długo po zjedzeniu. Dziś proponuję Wam pizzę w wersji light.

składniki na 2 ciasta do pizzy:

  • 320 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 ml letniego mleka 2%
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • garść rukoli
  • kilka plasterków parmezanu
  • ok. 2-3 łyżek oliwy truflowej (tego nie da się zastąpić, po prostu musi być)

Podstawą idealnej pizzy jest idealne ciasto. Tu nie wolno się spieszyć.

Drożdże rozpuszczamy w letnim (ale nie gorącym!) mleku i odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę, cukier, sól wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy powoli rozpuszczone w mleku drożdże i porządnie wyrabiamy, aż do uzyskania elastycznej masy. Jeśli masa będzie przyklejać się nam do rąk należy dodać odrobinę mąki. Ciasto można oczywiście wyrabiać na oprószonym mąką blacie, ja wolę robić to w misce. Wyrobioną masę przykrywamy ręcznikiem i odkładamy na 10-15 min aby nieco urosła, po czym dodajemy oliwę z oliwek, ponownie wyrabiamy i znów pod przykryciem odstawiamy, tym razem na 30 minut.

Kiedy ciasto porządnie urośnie, dzielimy je na dwie części. Jeśli chcemy zrobić tylko jedną pizzę, drugą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki. Tę część, z której powstanie nasz spód do pizzy porządnie rozwałkowujemy na placki o grubości ok 3 mm (nie cm!) ,kładziemy na odwróconej blasze, wysmarowanej wcześniej odrobiną oliwy z oliwek (aby ciasto nie nie przykleiło) i pieczemy przez ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 230 °C. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy sosem pomidorowym i ponownie wkładamy do piekarnika na 5 minut (***). Nasza pizza już prawie gotowa. Teraz czas na szynkę parmeńską, świeżą rukolę, starte plastry parmezanu i oliwę truflową.

Mniam!

(***) Jeśli chcecie zrobić pizzę z innymi składnikami niż ja, wraz z sosem pomidorowym dodajcie swoje ulubione dodatki.

 

 

3 przemyślenia o “Idealna lekka pizza na cienkim, chrupiącym cieście z rukolą, szynką parmeńską i oliwą truflową

Dodaj komentarz