Deser z orzechami włoskimi, bananem i jagodami inkaskimi

Uwielbiam desery, które robi się w dwie minuty. Jeszcze bardziej lubię, kiedy te dwuminutowe desery są tanie, odżywcze no i obowiązkowo smaczne.

Dzisiejszy deser jest też świetnym pomysłem na drugie śniadanie.

potrzebne nam będą:

  • 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1/2 banana
  • 1 kostka gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao, tym lepiej)
  • 1 łyżka jagód inkaskich
  • 1 łyżeczka miodu

Do miseczki przekładamy jogurt, na to pokruszone orzechy włoskie, pokrojone banany, jagody inkaskie pokrojone na połówki i startą na małych oczkach tarki kostkę czekolady. Tak przygotowany deser można dosłodzić łyżeczką miodu.

Jagody inkaskie, nazywane też miechunką jadalną, złotymi jagodami lub jagodami Inków, wyglądem przypominają rodzynki. W odróżnieniu jednak od rodzynek, mają lekko kwaśny i zarazem delikatnie pikantny smak. Te egzotyczne jagody są doskonałym źródłem witaminy A, C, beta karotenu, fosforu. Działają przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Jagody inkaskie cechuje wysokie stężenie bioflawonoidów, zwanych witaminą P, które wzmacniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych, zapobiegają krwawieniom, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i wspomagają leczenie miażdżycy. Zawarte w niej pektyny, skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i zapobiegają spadkowi stężenia cukru we krwi. Przypisuje się im także właściwości bakteriobójcze, przeciwwrzodowe, przeciwgrzybiczne i przeciwnowotworowe. Są świetnym dodatkiem do musli i innych deserów.

Cena opakowania jagód inkaskich to ok 15-20 zł w zależności od opakowania.

Miłego dnia!

Jedno przemyślenie o “Deser z orzechami włoskimi, bananem i jagodami inkaskimi

Dodaj komentarz