Jamie Oliver i czerwone curry w 30 minut

Jamie Oliver i jego książka „30 minut w kuchni” to jak dla mnie pozycja absolutnie genialna! Pięćdziesiąt fantastycznych przepisów na proste i niezwykle smaczne obiady, wszystko to w zaledwie kilkanaście minut. Dosłownie! I od razu uprzedzam pytanie – nie, nie są to dania gotowe z paczek, które zalewa się wodą lub wstawia do mikrofali. Jamie Oliver w swojej kuchni wykorzystuje świeżych warzyw, sporo ryżu i mnóstwo aromatycznych przypraw i co dość istotne – produkty ogólnodostępne.

Dziś dla odmiany czerwone curry z boczniakami (przepis Jamiego przewidywał wprawdzie krewetki, ale nie mogłam ich dostać więc zamiennie użyłam boczniaków), ryż z herbatą jaśminową i tajska sałatka z ogórka.

czerwone curry:

  • 2 pędy trawy cytrynowej
  • papryka chilli (ilość wedle uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście limonki
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ok 3 cm świeżego imbiru
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 limonki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 300 g boczniaków (można zastąpić tofu, filetem z kurczaka lub krewetkami)

Paprykę płuczemy, osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i kładziemy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 minut. Trawę cytrynową pozbawiamy końców oraz zewnętrznych liści. Łodygi rozgniatamy tępą częścią noża i przekładamy do malaksera. Dodajemy chilli, obrany czosnek, liście limonki, kolendrę, pieczoną paprykę, przecier pomidorowy, imbir oraz sos rybny, sos sojowy i olej sezamowy. Całość miksujemy do konsystencji gęstej pasty.

Rozgrzaną patelnię skrapiamy oliwą, dodajemy pokrojone w paski boczniaki (lub zamienniki – tofu, kurczaka lub krewetki), smażymy ok 2-3 minut na średnim ogniu po czym dodajemy łyżkę pasty curry z malaksera i znów smażymy 2 minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej tego samego, w którym wcześniej piekliśmy paprykę) i zapiekamy ok 8-10 minut w temperaturze 185 stopni.

Patelnię na której wcześniej smażyliśmy boczniaki (lub zamienniki) ponownie skrapiamy oliwą, dodajemy groszek cukrowy i resztę pasty curry. Smażymy ok 4 minut a następnie dolewamy wstrząśnięte mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu ok 8 minut.

czerwone-curry2

czerwone-curry3

boczniaki1

sałatka z ogórka:

  • ok 2 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 limonka
  • 1 średni długi ogórek
  • odrobina papryczki chilli (ilość wedle uznania)
  • garść świeżej kolendry
  • opcjonalnie owoce granatu

salatka-z-ogorka1składniki na sałatkę z ogórka

salatka-z-ogorka2

nieco wyjedzona… 🙂

Imbir obieramy i chilli siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy sos sojowy, oliwę i olej sezamowy i sok z limonki. Obieraczką do warzyw tniemy ogórka na długie wstążki, odrzucając wodnisty środek. Całość mieszamy, posypujemy kolendrą i owocami granatu, podajemy od razu.

ryż z herbatą jaśminową:

  • kubek ryżu
  • 2 torebki herbaty jaśminowej lub 1 kwiat jaśminu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy

Do garnka wsypujemy ryż, dodajemy oliwę, torebki herbaty, całość zalewamy wrzątkiem, lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem ok 7 minut, a następnie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kolejne 7 minut.

Wszystkie dania podajemy na stół i zapraszamy rodzinę na obiad 🙂

Jeśli jesteście fanami curry to polecam Wam także inny, równie ciekawy przepis made by James Oliver – zielone curry z fasolką i makaronem ryżowym

 

 

 

Dodaj komentarz