Cytrynowo – imbirowa zupa wege

Że co? Że zupa z cytryną? A jakże! Szybka, smaczna, pożywna czyli wszystko to, co lubię najbardziej 🙂 No i jeszcze ta fajna mieszanka smaków, która dość często gości w mojej kuchni.

Smak zupy jest dość ciekawy, a to za sprawą imbiru, który nadał jej ostrości i cytrynie, która nadała lekkości i fajnie orzeźwiła.

składniki:

  • 1/2 pęczka włoszczyzny (2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 pora, 1/2 selera)
  • 1 biała cebula
  • 1 cytryna
  • ok 3 cm świeżego imbiru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron (ja użyłam vermicelli)
  • 1,5 l wody

Obraną i pokrojoną w plasterki włoszczyznę gotujemy przez ok 45 min. Po ok 30 min dorzucamy obrany ze skórki imbir (jeśli wrzucicie w kawałku, zupa będzie delikatniejsza, jeśli pokroicie na kawałki, będzie ona intensywniejsza i bardziej pikantna). Cebulę opiekamy w piekarniku, tak długo, aż łupinki staną się bardzo ciemne. Jeśli macie opalarkę, można jej użyć ułatwiając sobie zadanie i oszczędzając czas. Podpieczoną cebulę wrzucamy do garnka z włoszczyzną i gotujemy kolejne 10 minut. Jedną połówkę cytryny kroimy w cienkie plasterki, z drugiej wyciskamy sok i całość wrzucamy do garnka. W kubeczku dokładnie mieszamy żółtko ze śmietaną i zaciągamy tym naszą zupę. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowaną zupę podajemy z makaronem lub ryżem, można udekorować szczypiorkiem 🙂

2 przemyślenia o “Cytrynowo – imbirowa zupa wege

  1. Dobra, mam pytanie. Tą cytrynę – wrzucamy do zupy tą pokrojoną połówkę, a z drugiej tylko sok, czy wyciskamy SOK do zupy i dodajemy skórkę, czy soku nie dodajemy do zupy, a wrzucamy samą skórkę? 😀

    • Z jednej połówki wyciskasz tylko sok, drugą połówkę wraz ze skórką kroisz i wrzucasz do zupy 🙂 Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało 🙂

Dodaj komentarz