Cukiniowa zapiekanka z serem i chorizo

Jak dla mnie – posiłek idealny. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki lunch jak i romantyczną kolację (tu obowiązkowo dobre włoskie wino!).

Zapiekanka z cukinii to nieszablonowy sposób korzystania z dobrodziejstw i smaków włoskiej kuchni. Smaki znane z pizzy można odnaleźć także w zupełnie innych potrawach. Zachęcam do cukiniowych eksperymentów 🙂

potrzebne nam będą (porcja dla 2 osób):

  • 2 małe cukinie
  • kawałek żółtego sera
  • kawałek kiełbasy chorizo
  • świeża pietruszka

sos:

  • 1 puszka pomidorów (najlepiej już pokrojonych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół (prowansalskie, oregano, bazylia)
  • sól i pieprz do smaku

Najlepiej zacząć od sosu, gdyż to on zajmuje najwięcej czasu.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy zacznie zmieniać kolor na złoty dokładamy puszkę pomidorów i zioła. Gotujemy ok 10-15 minut, aż pomidory się rozgotują. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Za pomocą małej łyżeczki w cukinii wydrążamy miąższ (miękka część z pestkami). W jego miejsce nakładamy wcześniej przygotowany sos. Całość obficie posypujemy serem startym na małych oczkach, a następnie układamy pokrojone chorizo. Cukinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 175 °C.

Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz