Cukinia faszerowana z mozarellą i miętą podana

Dziś naszła mnie ochota na faszerowaną cukinię. Sklep bliziutko, więc wskoczyłam w buty, narzuciłam kurtkę i chwilę potem miałam wszystkie składniki.

Przepis bardzo prosty, składniki ogólnodostępne.

potrzebne nam będą (porcja dla 2 osób):

  • 300 g mielonego mięsa z karkówki (nigdy nie kupuję gotowego mięsa mielonego. Jakoś nie mam do tego zaufania. Mam jeden sprawdzony sklepik osiedlowy, w którym bez problemu, na miejscu przepuszczają przez maszynkę wybrany przeze mnie kawałek)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki żytniej (osoby chore na celiakię z tego składnika rezygnują)
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki świeżych liści mięty
  • 2 średnie cukinie
  • 1 mozarella (osoby z kandydozą z tego rezygnują)
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oliwy truflowej

Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy jajko, poszatkowaną cebulę, mąkę, sól, pieprz, sos sojowy i świeże, poszatkowane liście mięty. Porządnie mieszamy. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół. Małą łyżeczką w każdej połówce wydrążamy odrobinę środka, po czym faszerujemy przygotowanym wcześniej farszem mięsnym.

Piekarnik rozgrzewamy do 195 °C. Cukinie układamy w folii aluminiowej na blasze i zapiekamy ok 20 min. Po tym czasie na każdą część cukinii kładziemy plasterki pomidora i mozarelli. Pieczemy dodatkowe 15 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika cukinie delikatnie solimy, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą truflową. Od razu podajemy.

zapiekana-cukinia1

Do dekoracji można użyć liści mięty oraz glazury, czyli kremu zrobionego na bazie octu balsamicznego (do kupienia w większości marketów).

Smacznego!

2 przemyślenia o “Cukinia faszerowana z mozarellą i miętą podana

Dodaj komentarz