Ciasto z fasoli – brownie w wersji fit

Ciasto z fasoli zwane też ciastem czekoladowym lub fasolowym brownie to ostatnio bardzo popularny deser wśród fit fighterów. I nie ma się co dziwić, bo ciasto jest faktycznie świetne w smaku, szybkie w przygotowaniu i proste jak budowa cepa. Na próżno szukać w nim mąki, niezdrowy cukier zastąpiony został energetycznym bananem, który nadał ciastu słodyczy. Do tego odrobina miodu i intensywnego kakao. W końcu jest deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia! 🙂

przepis na brownie z fasoli:

  • czerwona fasola (1 puszka)
  • banany (2 szt)
  • miód (ilość wedle uznania)
  • kakao holenderskie (2 czubate łyżki)
  • olej kokosowy (2 łyżki)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)

polewa:

  • gorzka czekolada (im większa zawartość kakao tym lepiej)

Fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, przekładamy do miseczki. Dodajemy banany, miód, kakao, olej kokosowy i proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto przekładamy do keksówki, zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto wraz z foremką, po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę. Schłodzone wyciągamy z foremki.

W międzyczasie gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto.

Fasolowe brownie idealnie smakuje gdy ciasto jest jeszcze chłodne, a polewa ciepła. Świetnym dodatkiem choć nieobowiązkowym będą tu kontrastowe dodatki takie jak kwaśne owoce (truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie) lub orzechy.

Na zdrowie!

Kilka innych pomysłów na fit desery znajdziecie tutaj

Dodaj komentarz