Chrupiące placuszki z cukinii z lnem prażonym

Ostatnio na obiad robiłam faszerowaną cukinię z mozarellą, pomidorem i mieloną karkówką. Ponieważ jedna, całkiem spora cukinia mi została, a jedzenia wyrzucać nie lubię, postanowiłam coś z niej wyczarować. Padło na placuszki. Danie smaczne, szybkie, tanie i zrobione z ogólnodostępnych produktów.

potrzebne składniki:

  • 1 większa cukinia
  • 1 jajko
  • 1/2 słodkiej papryki
  • ok 2 cm świeżego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki żytniej
  • 2 płaskie łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki lnu prażonego

Cukinię dokładnie myjemy i przecieramy na większych oczkach tarki. Dodajemy starty świeży imbir oraz pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął się nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerzyki i posypujemy prażonym lnem.

Tak przygotowane placki podawać możemy z tartym żółtym serem lub wyrazistym sosem salsa.

Warto wiedzieć: Len jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych aminokwasów, witamin z grupy B i wit E, a także substancji śluzowych, które pokrywając cienką warstwą błonę śluzową przełyku, żołądka i dwunastnicy, tworzą naturalną ochronę przed czynnikami drażniącymi i kwasem żołądkowym. Polecany jest osobom z chorobą wrzodową, refluksem i zgagą. Zawarty w nasionach lnu błonnik pokarmowy, pęcznieje w układzie pokarmowym, dzięki czemu czujemy się syci. Wspomaga trawienie, jest więc chętnie stosowany przez osoby będące na diecie odchudzającej. Len świetnie smakuje jako dodatek do potraw np. sałatek, deserów, sosów, jogurtów czy chleba wypiekanego w domu.

 

Dodaj komentarz