Smak smażonych boczniaków, niewiele różni się od smaku typowego schabowego. Mój syn, miłośnik kuchni polskiej dopiero po chwili zorientował się, że zamiast mięsa je grzyby, a taka zamiana to dobra odmiana. Do tego dobra, kontrastowa sałatka i sos – u mnie satay lub gotowy słodko-kwaśny dostępny w sklepach z kuchnią azjatycką, choć niekoniecznie. Zamiast tego mogą być zwykłe ziemniaki i mizeria, jak kto lubi – pomysł na szybki obiad gotowy!
przepis na boczniaki:
- boczniaki
- jajko
- bułka tarta
- sól do smaku
- niewielka ilość oleju do smażenia
Boczniaki delikatnie solimy, moczymy w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut. Usmażone boczniaki odkładamy na chwilę na kuchenny ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
pomysł na sałatkę:
- mango
- świeży ogórek
- granat
- świeża kolendra
- świeży imbir
- sok z limonki
- odrobina sosu rybnego
- drobina sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- kilka łyżek wrzącej wody
Warzywa kroimy w cienkie paseczki, dodajemy owoce granatu, niewielką ilość posiekanego imbiru. W niewielkiej miseczce cukier rozpuszczamy we wrzątku, kiedy ostygnie dodajemy do smaku sos sojowy, rybny i limonkę. Uzyskany słodko kwaśny sos łączymy z warzywami, posypujemy obficie kolendrą i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
przepis na sos satay:
- sok z jednej pomarańczy
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki dobrej jakości masła orzechowego
- sos sojowy do smaku
Do świeżego soku dodajemy gwiazdkę anyżu oraz cukier, całość doprowadzamy do wrzenia (tu korzystam z mikrofalówki bo jest to opcja i szybka i wygodna), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy sosem sojowym.
Co o tym myślisz?