Chrupiące boczniaki z sałatką tajską

Smak smażonych boczniaków, niewiele różni się od smaku typowego schabowego. Mój syn, miłośnik kuchni polskiej dopiero po chwili zorientował się, że zamiast mięsa je grzyby, a taka zamiana to dobra odmiana. Do tego dobra, kontrastowa sałatka i sos – u mnie satay lub gotowy słodko-kwaśny dostępny w sklepach z kuchnią azjatycką, choć niekoniecznie. Zamiast tego mogą być zwykłe ziemniaki i mizeria, jak kto lubi – pomysł na szybki obiad gotowy!

przepis na boczniaki:

  • boczniaki
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól do smaku
  • niewielka ilość oleju do smażenia

Boczniaki delikatnie solimy, moczymy w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez kilka minut. Usmażone boczniaki odkładamy na chwilę na kuchenny ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

pomysł na sałatkę:

  • mango
  • świeży ogórek
  • granat
  • świeża kolendra
  • świeży imbir
  • sok z limonki
  • odrobina sosu rybnego
  • drobina sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kilka łyżek wrzącej wody

Warzywa kroimy w cienkie paseczki, dodajemy owoce granatu, niewielką ilość posiekanego imbiru. W niewielkiej miseczce cukier rozpuszczamy we wrzątku, kiedy ostygnie dodajemy do smaku sos sojowy, rybny i limonkę. Uzyskany słodko kwaśny sos łączymy z warzywami, posypujemy obficie kolendrą i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.

przepis na sos satay:

  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki dobrej jakości masła orzechowego
  • sos sojowy do smaku

Do świeżego soku dodajemy gwiazdkę anyżu oraz cukier, całość doprowadzamy do wrzenia (tu korzystam z mikrofalówki bo jest to opcja i szybka i wygodna), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy sosem sojowym.

2 przemyślenia o “Chrupiące boczniaki z sałatką tajską

Dodaj komentarz