Chmura z jajka i szaszłyk – śniadanie inne niż wszystkie

Co można zrobić na śniadanie z jajka? Jajecznica? – była, jajko na twardo? – było, jajko na miękko? – było, pasta z jajek? – była. Coś innego? – nie było. No to poeksperymentujemy 🙂

potrzebne składniki:

  •  jajka
  • kilka plasterków boczku (można pominąć, jeśli jesteście na diecie odchudzającej)
  • kilka pomidorów suszonych (w oleju, można użyć świeżych jeśli jesteście na diecie odchudzającej)
  • 1/2 awokado
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie)

Jajko delikatnie rozbijamy, białko przekładamy do jednej miseczki, a żółtko do drugiej. Białko z dodatkiem soli i przypraw ubijamy na sztywno, po czym przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 175 °C. Ściętę od spodu białko za pomocą łopatki ostrożnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. W środku białka robimy dziurkę i wkładamy w nią żółtko. Całość zapiekamy przez kilka minut, aż białko zacznie zmieniać kolor.

Z awokado, pomidorów i boczku (zarumieniony bez tłuszczu na patelni) robimy szaszłyki. Podajemy razem z zapiekanym jajkiem oraz pieczywem.

Smacznego!

Dodaj komentarz