Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

W dzieciństwie mama robiła nam czasami zupy owocowe i choć bardzo starała się je urozmaicać, ja nie byłam w stanie ich jeść. Była to chyba jedyna rzecz, której szczerze nie znosiłam. No i proszę, minęło tyle lat i dziś sama je robię. Kto by pomyślał?!

W zeszłym roku, podczas solidnych upałów, kombinowałam co by tu jeść? Nic innego prócz lekkich sałatek, tony owoców i koktajli nie wchodziło w grę. Musiało to być coś lekkiego, najlepiej orzeźwiającego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. Jako że truskawki w sezonie letnim kupuję w ilościach hurtowych, sporo potraw robiłam właśnie z nimi. Dodawałam je do koktajli, sałatek, ciast, deserów, powstała z nich także zupa, która zasmakowała wszystkim domownikom, choć kombinacje dodatków u każdego bywały różne.

składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 4 nasiona kardamonu
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 cytryny
  • 1 świeży ogórek (kawałek zostawiamy, będzie potrzebny do posypania na wierzch)
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (weganie pomijają)
  • opcjonalnie mały kawałek melona

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i przekładamy do garnka. Dodajemy 5 łyżek wody, nasionka kardamonu i gotujemy na małym ogniu ok 10-15 minut. Po ostygnięciu całość przekładamy do miksera, dodajemy pokrojoną na drobniejsze kawałki paprykę, ogórka, jogurt oraz sok z cytryny. Całość miksujemy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem dekorujemy kawałkami ogórka i melona.

Jeśli zupa ma być bardziej treściwa, można dodać do niej makaron.

Smacznego!

 

 

Jedno przemyślenie o “Chłodnik truskawkowy z papryką i świeżym ogórkiem

Dodaj komentarz