Ciecierzyca, zwana także grochem włoskim kojarzona jest przede wszystkim z hummusem, niezwykle popularną i smaczną pastą, której jest głównym składnikiem. Ta niepozornie wyglądająca roślina strączkowa bogata jest w witaminy A, E, B1, B2 i PP i składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, selen. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, wzmacnia odporność organizmu, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, przyspiesza trawienie. Chętnie stosowana przez wegan i wegetarian, jako źródło białka, a także przez sportowców jako źródło węglowodanów złożonych, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodawana do sałatek, przerabiana na zupy, stosowana jako baza do wege kotletów a nierzadko także do deserów. Hulaj dusza!
Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie ciecierzycy – fit przekąska. Ciekawy zamiennik popcornu, świetna do podjedzenia w pracy czy podczas spotkań ze znajomymi.
Przekąskę tą można dowolnie modyfikować, zmieniając jedynie przyprawy.
składniki:
- ciecierzyca (ugotowana)
- papryka słodka mielona
- zioła prowansalskie
- sól
- oliwa
Ugotowaną i odsączoną ciecierzycę przekładamy na papier do pieczenia. Doprawiamy do smaku mieloną papryką, ziołami, odrobiną soli, całość skrapiamy oliwą. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 °C. Idealnie przygotowana ciecierzyca jest lekko chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku. Czas pieczenia może być różny, w zależności od rodzaju piekarnika, dlatego też warto co chwilę sprawdzać, czy nasza przekąska jest już gotowa.
Co o tym myślisz?