Budyń jaglany z wanilią

Zamiast robić domowy budyń z mąki ziemniaczanej, która tak naprawdę żadnej wartości odżywczej nie ma, warto zrobić coś, co może nie do końca można nazwać budyniem, ale za to jest równie smaczne, a przede wszystkim zdecydowanie zdrowsze – deser z kaszy jaglanej, z racji przygotowywania na mleku, zwany budyniem jaglanym.

Kasza jaglana, jako jeden z nielicznych produktów spożywczych zawiera krzemionkę, która leczniczo wpływa na stawy, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, ma także właściwości antywirusowe, dlatego też polecana jest w okresie przeziębień i zapalenia górnych dróg oddechowych. Jesień jest, a więc jak znalazł!

Cóż z kaszą można zrobić? A no choćby sałatki (np. z bobem i fetą, ze szpinakiem i grejpfrutem), desery (np. mus z kaszy jaglanej i awokado), zapiekanki lub zagęszczacz do zup i potrawek.

składniki:

  • 3 szkl mleka (użyłam 1,5% bez laktozy)
  • 1 szkl kaszy jaglanej
  • ok 2 cm laska wanilii
  • dowolne owoce (użyłam mango)
  • miód

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą, by pozbyć się goryczki, a następnie przekładamy ją do garnka i zalewamy mlekiem (2 szkl). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż kasza zmięknie. Po ugotowaniu dodajemy ziarenka wanilii oraz pozostałą część mleka (1 szkl) i blendujemy. Tak powstały budyń przekładamy do miseczek, dodajemy dowolne owoce i całość polewamy miodem.

Smacznego!

Jedno przemyślenie o “Budyń jaglany z wanilią

Dodaj komentarz