Bezglutenowe muffinki z dynią

Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty! Wczoraj na kuchennym stole pojawiła się pierwsza w tym roku pomarańczowa, piękna dynia. 2 kg. Mój pomysł na wykorzystanie dyni? Kremowa zupa i muffinki.

Muffinki to znane wszystkim małe, choć wysokie babeczki. Doskonałe do weekendowej kawki. Tym razem w wersji bezglutenowej. Zamiast mąki pszennej użyłam migdałowej. Cukier, który zazwyczaj dodaje się do wypieków, zastąpiłam miodem. Wierzch polałam odrobiną stopionej, gorzkiej czekolady. Jest zdrowej i nadal słodko 🙂

składniki:

  • 2 szkl dyni
  • 1,5 szkl mąki migdałowej (lub po prostu zmiksowane na proszek migdały)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl miodu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – gorzka czekolada, z której zrobimy polewę

Dynię obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 190 °C. Kiedy dynia będzie już mięciutka, przekładamy ja do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Ciasto przekładamy do foremek, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 165 °C. Schładzamy.

Przed podaniem warto polać je roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

6 przemyśleń o “Bezglutenowe muffinki z dynią

Dodaj komentarz