Banan w wersji spice

Była już kawa z bananem, był chleb bananowy, był też i banan dodawany do owsianki czy jogurtu. O tonie bananów zjedzonych przed, w trakcie i po zawodach nie wspomnę. Przyszedł więc czas na banana na ciepło, w nieco ostrzejszej wersji. Cynamon i gałka muszkatołowa nadały dość mdłemu owocowi przyjemnego, choć nieco ostrego charakteru, miód nieco słodyczy. Całość została utemperowana chłodnym jogurtem naturalnym. Wyszła z tego pyszna mieszanka energetyczna!

składniki (porcja dla 1 osoby):

  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu (lub syropu klonowego)
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ziarna wanilii lub ekstrakt z wanilii
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Na rozgrzaną patelnię wylewamy mieszankę miodu z przyprawami. Obranego banana przecinamy wzdłuż na dwie części i smażymy płaską częścią na złocisty kolor. W czasie smażenia wierzchnie części banana skrapiamy powstałym syropem.

Tak przygotowanego banana podajemy w towarzystwie jogurtu naturalnego.

2 przemyślenia o “Banan w wersji spice

Dodaj komentarz