Bałkańskie cevapcici z miętą

Są takie dania, które z czymś nam się kojarzą. Cevapcici kojarzy mi się z Chorwacją, słońcem, plażą i ciepłem…czyli czymś, na co w Polsce musimy jeszcze trochę poczekać.

Cevapcici to mięsne danie pochodzenia bałkańskiego. To coś w rodzaju naszego polskiego kotleta mielonego, tyle, że nieco inaczej doprawionego i podanego w postaci długich ruloników. Tak przygotowane mięso grilluje się lub smaży. Co tu dużo pisać, jest po prostu pyszne.

potrzebne nam będą:

  • 1/2 kg mielonego mięsa najlepiej mieszanka wołowiny, wieprzowiny i odrobina baraniny (mięsa mielonego nigdy nie kupuję gotowego, bo nie mam zaufania czy oby tam niczego innego nie dodali. Zaopatruję się w nie w sprawdzonym, małym, osiedlowym sklepiku ze świetnej jakości mięsem i wędlinami. Wybieram odpowiadający mi kawałek mięsa i proszę o zmielenie 🙂 )
  • 3 ząbki czosnku polskiego
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżka oleju lnianego (jeśli nie macie, możecie użyć oliwy z oliwek)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka oregano
  • sól i pieprz do smaku

W misce łączymy wszystkie składniki: mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną miętę, olej lniany, wodę i przyprawy. Przykrywamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły. Z otrzymanej masy formujemy podłużne kotleciki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Mięso rozciągamy maksymalnie na patyku, tak, aby miało ono średnicę ok 1,5 cm. Wkładamy do rozgrzanego do 185 °C piekarnika i pieczemy 15 minut. Możecie też użyć grilla. Moja mikrofalówka ma taką właśnie funkcję i dla porównania pół porcji zapiekłam w piekarniku i pół w mikrofali. Różnica była moim zdaniem na korzyść zwykłego piekarnika. Na dodanym zdjęciu cevap nieco ciemniejszy był z piekarnika, jaśniejszy z mikrofalówki.

Tak przygotowane cevapcici podałam z pełnoziarnistym ryżem i sałatką.

składniki potrzebne do przygotowania sałatki:

  • 1/2 opakowania mixu sałat
  • 1/4 opakowania rukoli
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • kawałek ogórka świeżego (nie napisałam ile, bo są różnej długości, więc dajcie tyle, ile chcecie)
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 plastry sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz