Aromatyczne krewetki z makaronem ryżowym

Śniły mi się dzisiaj wakacje i nasz tegoroczny pobyt na Lazurowym Wybrzeżu. Ogromny, okrągły stół przykryty białym obrusem, a na nim kolorowe talerze, miski i miseczki wypełnione przeróżnymi potrawami z krewetek. Oczywiście tak było tylko we śnie. Wprawdzie faktycznie krewetki jedliśmy, ale nie w takich ilościach, mimo iż ich ceny były baaaaardzo kuszące i duuuuuuużo niższe niż w Polsce. No i TA jakość!! No cóż… jak się nie ma co się lubi… i tak dalej 😉

Po przebudzeniu wiedziałam jedno, krewetki dzisiaj być muszą!

składniki:

  • 250 g surowych krewetek (najlepiej obranych z ogonem)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 1/2 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • papryczka chilli (ilość wedle uznania)
  • szczypiorek od dymki
  • makaron ryżowy (lub inny)

Krewetki płuczemy pod bieżącą wodą i odkładamy na ręcznik papierowy do wysuszenia. W misce (najlepiej większej) mieszamy sos sojowy, rybny, miód, posiekany imbir i chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z limonki. Dodajemy krewetki, mieszamy, odkładamy do lodówki na 1 godz. (miska powinna być przykryta, najlepiej folią tak, aby nie przeszły zapachy z lodówki).

Zamarynowane krewetki przekładamy wraz z sosem na patelnię. Trzymamy na średnim ogniu ok 5 minut, a następnie dodajemy wcześniej przygotowany makaron (ryżowego nie trzeba gotować, wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić na kilka minut). Całość mieszamy, przekładamy na talerz, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy szczypiorem.

 

 

Dodaj komentarz