Aromatyczna sałatka tajska

Kuchnia azjatycka, to nie tylko sushi, pierożki won ton czy kurczak z warzywami. Kuchnia azjatycka, to także mnóstwo prostych, szybkich, zdrowych i lekkich sałatek. To moc kolorów, aromatów i połączeń, czyli coś, co uwielbiam!

Dzisiejsza sałatka jest tak naprawdę dość uboga jeśli chodzi o składniki, gdyż użyłam do niej tylko czterech produktów. Taką kropką nad „i” jest tu jednak sos słodko-kwaśno-pikantny, który fajnie zaostrzył delikatny smak warzyw. Taki sos doskonale sprawdzi się też jako dip do wielu przekąsek, a także dań głównych, dlatego też warto zrobić go w większej ilości.

składniki:

  • sałata (użyłam lodowej)
  • pomidorki koktajlowe
  • świeży ogórek
  • mango
  • awokado
  • opcjonalnie sezam

sos:

  • ok 1 cm papryczki chilli
  • ok 2 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju sezamowego

salatka-tajska2

Warzywa myjemy, osuszamy, kroimy i wrzucamy do miseczki.

Teraz sos. Czosnek i imbir siekamy. Papryczkę chilli (bez nasion) kroimy w drobne paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy na ok 30 min do lodówki. Sałatkę polewamy sosem.

Smacznego!

Dodaj komentarz