Kuchnia azjatycka, to nie tylko sushi, pierożki won ton czy kurczak z warzywami. Kuchnia azjatycka, to także mnóstwo prostych, szybkich, zdrowych i lekkich sałatek. To moc kolorów, aromatów i połączeń, czyli coś, co uwielbiam!
Dzisiejsza sałatka jest tak naprawdę dość uboga jeśli chodzi o składniki, gdyż użyłam do niej tylko czterech produktów. Taką kropką nad „i” jest tu jednak sos słodko-kwaśno-pikantny, który fajnie zaostrzył delikatny smak warzyw. Taki sos doskonale sprawdzi się też jako dip do wielu przekąsek, a także dań głównych, dlatego też warto zrobić go w większej ilości.
składniki:
- sałata (użyłam lodowej)
- pomidorki koktajlowe
- świeży ogórek
- mango
- awokado
- opcjonalnie sezam
sos:
- ok 1 cm papryczki chilli
- ok 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju sezamowego
Warzywa myjemy, osuszamy, kroimy i wrzucamy do miseczki.
Teraz sos. Czosnek i imbir siekamy. Papryczkę chilli (bez nasion) kroimy w drobne paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy na ok 30 min do lodówki. Sałatkę polewamy sosem.
Smacznego!
Co o tym myślisz?